Nova šara umesto nove gume

Uz brojne marke i modele novih guma, kupci imaju na raspolaganju još jednu mogucnost “protektigape pneumatike”. Oni se mnogo koriste na kamionima ra su dobro poznati prevoznicima, ali verovatno ni mnogi od njih, a naročito vlasnici automobila, i ne znaju da se i automobilske gume protektiraju. Štavise, to se radi i u Srbiji, a prodaju se i uvozne protektigape gume. One nisu nove, ali ni polovne, jer se prave od korišćenin guma, tako što se umesto starog, istrošenog gazećeg sloja stavlja novi. Tako se dobija rneumatik koji izgleda kao nov.

Homologacija obavezna.

Medutim, upravo oko toga može da se pojavi problem ako želite da kupite protektirani pneumatik. Naime, na našem tržištu ima pneumatika koji ispunjavaju rgopisane uslove, ali i onih na kojima nećete naći oznaku o homologaciji, jer i nisu homologovani. To ne znači da su nekvalitetni, ali po propisima ne smeju ni da se prodaju ni da se koriste.

Nema staro za novo

Protektirnice u Srbiji kao osnovu koriste rolovne gume koje nabavIja-ju u inostranstvu. Jedan razlog je što smatraju da su strane bolje očuvane od naših, a drugi, i bitniji,što ih u inostranstvu nabavljaju od specijalizovanih firmi koje svaku gumu pregledaju da bi proverili da li je pogodna za rgotektiranje. Zato nema ni mogucnosti da svoje stare gume uz dorlatu zamenite za protektirane, niti da donesete svoje gume da ih za vas protektiraju.