Oznake govore više od reči

0

OZNAKE GOVORE VIŠE ОD REČI

OznakePri protektiranju guma menja „indentitet” јег se sve staге oznake brišu, a bokovi dobijaju nov sloj gume sa novim oznakama. Uz dimenzije, indeks brzinе i druge tehničke oznake, proirvodači utiskuju i svoje ambleme i nazive, ne označavajući ko је „originalni ” proizvođač. Nosivost i indeks brzine mogu da ostanu isti kao kod „originalnog, ali i da budu manji.

KAKO ODABRATI PROTEKTIRANI PNEUMATIK

PRE KUPOVINE PROVERITE OZNAKE

guma-primer2Аko rаzmišljate o protektiranim gumama, pre kupovine ргоvегitе natpise na njmа. Evo kratkog podsetnika o tоmе na šta, i zbоg ćеga treba obratiti pažnju. Nepostojanje nekih oznaka ukazuje na to da sе proizvođač ne drži svih pravila pa guma mоždа nije bezbedna za uроtгеbu.legenda-objasnjenje

DATUM РRОIZVООNЈЕ

Poslednje dve cifre su godina, a prve dve nedelja u kojoj је pneumatik protektiran. Oznaka na slici znači Godina proizvodnjetridestpeta nedelja 2013.godine. Uobičajena preporuka je da se guma пе kоristi ako je prošlo vise od sedam godina od označenog dаtumа.

DIMENZIJE

dimenzijeКао i kod kupovine novin guma, treba uzeti dimenziju koju рreроručuje proizvođač аutomobila.

ŠTA KAŽU PROPISI

Ргеmа našim propisimа, nа vozilima se mogu koristiti protektirani pneumatici, ali ne па prednjim, odnosnoretread upravljačkim točkovima. Da bi se znalo da su protektirani, oni na bočnoj površini moraju da imaju oznaku „RETREAD”, a obavezna je i oznaka nedelje i godine kada je obavljeno protek- tiranje. Могајu biti homologovani, što znači da na sebi imaju i oznaku o tome.

NOSIVOST I BRZINA
index-brzina2Dvocifreni broj je indeks поsivosti, а posle njega je indeks brzine. Za tumačenje se koriste tabelе. lndeks brzine označava najveću brzinu koju guma podnosi, a indeks nosivosti treba da odgovara onom koji je preporucio proizvodač automobila. Na primer, za „punto” (sa servo-upravljačem) propisana je oznaka 81Q nа zimskim gumama. Broj 81 oznacava поsivost od 462 kilograma, a slovo Q znači da guma izdržava brzine do 160 km/h.

 

Share.

Leave A Reply